Een vrouw leeft op een zee van gelukzaligheid en hormoonstormen

Intrinsiek gezien leeft een vrouw op een romantische liefdeslijn. Ze fantaseert over allerlei zaken waarbij feitelijk alles wat leeft centraal staat. Levenloze materie kan haar interesse niet wekken. Ze droomt van: een gelukkig en succesvol leven; het perfecte vrouwelijk uiterlijk met een vrijwel onbereikbaar schoonheidsideaal; de mooiste trouwjurk op een van de mooiste dagen van haar leven; lieve kinderen die voor altijd bij haar zullen zijn en voor altijd kind blijven. Ze droomt van: lieve paarden, hondjes, katjes, cavia’s, planten en bloemen. Kortom, alles wat leeft krijgt liefdevolle aandacht en verzorging. Leven op een romantische levenslijn is de grote afleiding in haar leven.

Maar wanneer het romantische gevoel wordt verstoord door hormoonschommelingen, komen er andere gedachtestromen op gang. Of beter gezegd: ze gaat rumineren. Rumineren betekent herhaaldelijk veel denken, het voortdurend overpeinzen. Een vrouw is dan niet meer in staat om haar gedachten te stoppen en verkeert op een soort rotonde van gedachten. De gelukshormonen zijn weg en de stresshormonen regeren de gedachten en nemen de stemming over. Doordat ze in een negatieve gedachtestroom is beland, gaat ze zich vooral focussen op de bevestiging van die negatieve gedachten en worden de positieve kanten steeds minder vaak gezien. Negatieve gedachten hebben ook invloed op het zelfvertrouwen en het zelfbeeld. Het is letterlijk wachten tot de storm overwaait.

Het trotseren van een hormoonstorm
Maar hoe voorkomt een vrouw nu zo’n hormoonstorm? Het is natuurlijk niet mogelijk om het helemaal te voorkomen, maar kennis over de hormoonwisselingen en wat er dan met het brein gebeurt, is wel een deel van de oplossing. Wanneer een vrouw voelt aankomen dat er een storm op komst is, kan ze haar controlecentrum in het brein een waarschuwing geven. Deze zal oplettend zijn en zich kunnen voorbereiden met een zeker plan om sneller op een ongewenste situatie te kunnen reageren. Het brein kan bijvoorbeeld vroegtijdig de emotionele rem indrukken en afleiding zoeken waardoor het emotionele brein geen tijd heeft om te piekeren. Dus enige kennis van de fysiologische werking van het brein kan ervoor zorgen dat de emoties beter kunnen worden beheerst.